Tijd voor je eigen relaxruimte?

  • Geplaatst op
Tijd voor je eigen relaxruimte?

Om even een open deur in te trappen: de wereld kan best hectisch zijn. We leven aan de hand van onze agenda en zowel onze werkdag als onze vrije tijd wordt gekenmerkt door drukte. Ons antwoord? Je eigen relaxruimte. Een aparte plaats gemaakt om even tot rust te komen en je batterijen op te laden. Maar hoe begin je hier aan? En kan dat in elke woning? Onze 5 tips helpen je een handje.

 

#1 Geef je relaxruimte een doel

Wat versta je onder relaxen? Voor de een is het rustig een boek lezen, voor de ander een meditatie- of gebedsruimte. Of wat dacht je van een echte mancave om onder het genot van een meeslepende videogame, film of serie jezelf even te verliezen? Voor iedereen is dit bijzondere begrip anders. Het is belangrijk dat je in deze eerste fase nog niet denkt aan de grootte van de ruimte die je beschikbaar hebt of de meubels die je al hebt staan. Alles begint het met doel en daar ben je vrij in.

Wanneer je weet hoe je deze tijd wil invullen kan je beginnen met de inrichting en de verdere voorbereidingen.

 

#2 Kies waar je ‘jouw’ plek ziet

Het idee van een eigen relaxruimte brengt vaak meteen hetzelfde beeld naar boven: een groot huis met genoeg vrije kamers. Dit hoeft gelukkig niet het geval te zijn. Of je nu in een landhuis op het platteland woont of in een éénkamerappartement maakt weinig verschil in wat je met een relaxruimte kan bereiken. Even pauzeren van de drukke buitenwereld is natuurlijk makkelijker wanneer je een aparte kamer ter beschikking hebt maar het is geen vereiste. Zolang je jezelf maar mentaal kan afsluiten en die broodnodige tijd voor jezelf kan invullen.

Kies je voor je slaapkamer? Een aparte logeerkamer? Of gewoon een hoekje in de centrale woonruimte? Alles kan, weinig moet.

 

#3 Bepaal de juiste inrichting  

Goed, je hebt de locatie bepaald en je weet wat je in de ruimte wil doen. Nu komt het erop neer om de meubels uit te kiezen die bijdragen aan het einddoel van deze ruimte. Ga in de eerste plaats voor comfort. Wat je doel ook is, het meubilair hoort het doel te ondersteunen. Denk aan de Scotland-relaxstoel als je graag tot rust komt met een goed boek, of de Sofa Bellano als relaxen voor jou geen soloactiviteit hoeft te zijn.

Nog maar eens, iedereen heeft zijn of haar eigen definitie van relaxen. Kijk je graag YouTube-streams en kan je uren achteruit hangen voor het scherm, al dan niet met een controller of keyboard bij de hand? Dan is het Alto bureau een goede eerste stap, en een mooie match met bijhorende gaming chair.

Uiteindelijk hoef je niet voor elk type ruimte dezelfde investeringen te doen. Een gebeds- of meditatieruimte kan sober blijven, met slechts een comfortabele mat. Daarnaast geef je ook met wanddecoratie je ruimte een passende, unieke touch.

 

#4 Bewaak de grenzen van je ruimte

Wat is het nut van een relaxruimte? Juist, jezelf even die adempauze gunnen. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend maar vaak is dit volhouden in de praktijk wel een uitdaging. Om het doel van deze plek niet uit het oog te verliezen raden we je aan de volgende vragen mee te nemen. Welke antwoorden heb je? Blijven die ook op lange termijn onveranderd?

  • Is de ruimte nog steeds optimaal om te relaxen zoals je dat vanaf het begin voor ogen had?
  • Neem je je smartphone en/of laptop mee de ruimte in? Of weerhouden die je ervan écht tot rust te komen?
  • Is de ruimte alleen voor jou of is iedereen welkom? Zo ja, hebben anderen regels waar ze zich aan moeten houden?
  • Wie zorgt ervoor dat de ruimte schoon en opgeruimd blijft?
  • Hecht je belang aan stilte? Of juist niet?
  • Zijn huisdieren welkom?

 

#5 Werk niet

Dit is misschien wel de belangrijkste tip die we je kunnen geven. Waarom? Omdat we vaak ons werk mee naar huis nemen en onze relaxruimte daar niet in ontzien.

Uiteraard is dit niet in lijn met het doel van deze bijzondere plek. Probeer er dus rigoureus mee om te gaan. Weet je dat je nog werk hebt dat niet kan blijven liggen? Werk dan rustig door achter je bureau, of waar je anders zou werken. Zo is je nieuwe chillspot ook écht een plaats waar je tot rust kan komen. Da's waar alles om draait.