Onze interieur ideeën om jouw zolder in te richten

  • Geplaatst op
Onze interieur ideeën om jouw zolder in te richten

Op zoek naar inspiratie voor je zolder in te richten? Lees onze blog om je zolderkamer om te toveren tot de ideale slaapkamer, werkkamer of kinderkamer!

Als men spreekt over de zolderkamer, dan denken we vaak aan een muffe onafgewerkte kamer onder het dak. Een plaats waar je spullen opbergt die je maar één keer in het jaar bovenhaalt, zoals je kerstversiering. Herkenbaar? Wel het kan ook anders! Het verbouwen en inrichten van je zolder zorgt voor een extra leefruimte, en het verhoogt ook de waarde van je huis. De mogelijkheden zijn oneindig! Je kan de zolder inrichten als slaapkamer, werkkamer, hobbykamer, kinderkamer en meer.


Voorbereiding zolder inrichten

Bij het inrichten van de zolderkamer is het belangrijk eerst na te denken over je behoeften. Misschien is er een kindje op komst en heb je nood aan een extra slaapkamer of kinderkamer? Of je werkt zelfstandig, en je wil een plaats waar je rustig kan werken. Kies dus een ruimte die bij je past. Vervolgens moet je nadenken over hoeveel zolderruimte je ter beschikking hebt. Wees hier realistisch in. Met een kleine zolderkamer zal je waarschijnlijk geen voetbaltafel kunnen plaatsen om vrienden uit te nodigen, kies dan eerder voor een kantoorruimte of een dressing. Als laatste moet je ook de draagkracht van je vloer nagaan en maatregelen nemen tegen de warmte.


De functie van de zolderkamer

Zolder inrichten als slaapkamer is een populaire keuze. Meestal hebben zolderkamers schuine muren door het hellend dak, wat ideaal is om je bed onder te plaatsen. Dit zorgt voor een knus en aangenaam gevoel. Neem eens een kijkje tussen onze slaapkamersets om je zolderkamer in te richten. Denk wel goed na over voldoende lichtinval, je kan gebruik maken van dakramen of dakkapellen. Wat kleurgebruik op zolder betreft, kan je best voor lichte tinten kiezen, gebroken wit of beige. Zolderkamers zijn meestal kleinere ruimtes, dus zo creëer je een ruimer gevoel.

 

Je kan je zolder ook inrichten als werkkamer of hobbykamer. Op de bovenste verdieping kan je in alle rust werken.  Zeker bij kleine ruimtes is een kantoor op zolder ideaal, er is dan juist plaats voor een bureau en opbergruimte. Maak ook gebruik van de schuine muren voor opbergkasten om het maximale te halen uit je ruimte. Als laatste is het ook belangrijk dat je goed zit, kies zorgvuldig je bureaustoel, want je zit er immers uren op.

 

De zolderkamer kan je ook inrichten als een kinderkamer. Meubelhuis beschikt over een aantal kinderkamersets voor het inrichten ervan. Voor kinderen kan je zolderkamer de ideale slaap- en speelkamer worden. Deel daarom de kamer op in verschillende ruimtes, denk aan een slaaphoek, een speel- en een studiehoek. Kinderen hebben vaak ook een favoriet tv-figuur of boek. Je kan je kinderkamer daarom inrichten volgens een bepaald thema. Speel met kleurgebruik en gebruik de schuine muren voor muurschilderingen of leuke posters.

 

Dit is misschien niet het eerste wat in je opkomt bij het inrichten van je zolderkamer, maar je kan het ook inrichten als badkamer. Stel dat je je slaapkamer op zolder wenst, dan kan het ook handig zijn om hier en suite een badkamer aan te maken. Al dan niet gebruikmakend van valse wanden. Zorg dan zeker ook voor een goede ventilatie, want niemand wil een vochtige zolderkamer.


Kleurgebruik op zolder

We gaven al aan dat je best lichte kleuren gebruikt om de zolderkamer groter te doen lijken. Maar wees niet bang om te experimenteren! Kies voor meer warme kleuren als je een knus en gezellige sfeer wil creëeren, of gebruik de houten balken voor een authentieke look. Ook kunnen een accentmuur of behang met een leuke print al snel het verschil maken!


Verlichting op zolder

Naast natuurlijk daglicht, is het ook belangrijk even stil te staan bij de juiste belichting. Aangezien de hoogte van de kamer niet altijd optimaal is, moet je opletten met armaturen of lampen die hangen aan het plafond. Daarom wordt er voor zolderkamers vaak gekozen voor staanlampen of tafellampen.


Op zoek naar nog meer interieur inspiratie?

Hou dan zeker onze blog in de gaten! Daar delen we regelmatig interieur inspiratie en inzichten die je kunnen helpen bij het inrichten van je droomhuis. Kijk zeker eens rond in onze webshop voor interieur inspiratie!